Through an ice sheet, darkly

Thumbnail Image
Date
2022-12-01
Authors
Piecuch, Christopher G.
Das, Sarah B.
Linked Authors
Alternative Title
Date Created
Location
DOI
10.1029/2022ef003310
Related Materials
Replaces
Replaced By
Keywords
Sea-level rise
Climate change
Ice sheet
Greenland
Antartica
Abstract
The Iselin Marine Facility overlooks Vineyard Sound, Woods Hole Passage, and Great Harbor in Woods Hole, Massachusetts. Constructed in 1969, it has supported more than a half century of seagoing operations at the Woods Hole Oceanographic Institution. Since construction, relative sea level in Woods Hole has risen by 0.19 m, as measured by a tide gauge on the Iselin Dock. As the current facility reaches the end of its design life, and the Institution plans for a new marine research complex enabling future ocean science, engineering, and education, one question looms largest: how high should the new dock structure and bulkhead be elevated to account for future sea-level rise?
Description
© The Author(s), 2022. This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License. The definitive version was published in Piecuch, C., & Das, S. Through an ice sheet, darkly. Earth’s Future, 10(12), (2022): e2022EF003310, https://doi.org/10.1029/2022ef003310.
Embargo Date
Citation
Piecuch, C., & Das, S. (2022). Through an ice sheet, darkly. Earth’s Future, 10(12), e2022EF003310.
Cruises
Cruise ID
Cruise DOI
Vessel Name
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution 4.0 International